Zöld Program

Zöld program

Szeretnénk a gyermekekben minél korábban felkelteni az érdeklődést környezetük iránt, így a SmartKidben a környezettudatos szokások kialakítása is fontos szempont. Szelektálva gyűjtjük a “hulladékot” és ha lehet újra is hasznosítjuk azt, hiszen a papírból, műanyag kupakokból, palackokból képeket, fejlesztő eszközöket, játékokat készíthetünk.

Fókuszban a Környezet tudatos nevelés

Takarékoskodunk a vízzel a kézmosásnál, lehetőség szerint a természetes fényben élünk és takarékoskodunk az árammal is – a helységek elhagyásakor lekapcsoljuk a villanyt. A megtisztított joghurtos, tejfölös pohárból ceruzatartót, állatfigurákat készíthetünk, de tarthatunk benne magokat és terméseket is. A lényeg, hogy a manók megtanulják tisztelni a környezetet.

Óvodánk,Családi Napközink elhelyezkedéséből, adottságaiból szinte magától értetődik, hogy a környezeti nevelés, a környezetvédelem kiemelt szerepet kap a nálunk felcseperedő gyermekek életében. Pécsett a Mecsek tetején a Fenyves soron, csodálatos ősfás környezetben található hatalmas intézményünk. A zöldövezet itt valóban zöld, közel a gyönyörű erdő, az udvar óriási, jól tagolt, így lehetőség van több fajta tevékenység végzésére. A teraszon lehet motorozni, triciklizni, homokozni, a kert elkülönített részén már kialakítottunk egy kis kertet ahol virágokat, zöldségeket és fűszernövényeket tudunk nevelni az év folyamán a gyerekekkel.

Ebből adódóan szinte helyben figyelhetjük meg a madarakat, hallgathatjuk az éneküket, készíthetünk madáretetőt így télen is gondoskodhatunk róluk. A fűben zajló élet is górcső alá kerül, megismerjük lakóit. Valamint állat farmot alakítottunk ki az udvar egy elkerített részén, ahol kecskét, nyuszit, tyúkot tartunk. A csoportszobában teknősöket és halakat. Így beépül a gyerekek mindennapi tevékenységbe a gondoskodás, a felelősség érzése. Nem beszélve arról, hogy kisállataink életét, életritmusát is megfigyelhetjük . A víz munkáját eső után, a hó szépségét és olvadását, a jég keletkezését, az évszakok váltakozását és ritmusát is megfigyelhetjük, gyűjthetünk növényeket, leveleket, terméseket és felhasználhatjuk őket a foglalkozásokon. Együtt élünk a környezettel.

Tevékenységeinkben hangsúlyos a gyerekek természetismeretre, a környezet védelmére irányuló nevelése és az ehhez fűződő érzelmi viszonyulások, értékek pedagógiai eszközökkel történő formálása.

Nevelési tervünk alapját a “Jeles”- és a “Zöld” napokról való megemlékezések adják. A hagyományok tiszteletét egy sajátos környezettudatos szemlélet kialakításával kívánjuk elősegíteni. Arra törekszünk, hogy a gyermekek rendben tartsák a közvetlen környezetüket, felszerelésüket is, lássák annak értékét.